Braken en Diarree

 

Mijn hond heeft diarree

 

Heeft iemand mij gezien

 

Een hond heeft normaal 1 tot 2 maal per dag goed gevormde ontlasting.

Als er sprake is van dunne of brijachtige ontlasting, spreekt een dierenarts van diarree. Ook als een hond vaak moet poepen, of als er bloed en slijm bij de ontlasting zit, noemt de dierenarts dit diarree.

Acute diarree bij een verder gezonde hond

Acute diarree duurt minder dan 3 weken. Acute diarree kan worden veroorzaakt door een

Voerwisseling

Parasieten (wormen, Giardia)

Ontwormen

Bedorven voedsel en vies water

Virussen (o.a corona)

Meestal is de hond zo gezond, dat hij de diarree op eigen kracht te boven komt. Het is een kwestie van uitzieken. U hoeft dan niet naar de dierenarts. Geef uw hond licht verteerbaar voer, laat de hond iets vaker uit en zorg dat hij voldoende kan drinken.

Als uw hond zieker wordt, of als de klachten na een aantal dagen niet verminderen, is een bezoek aan uw dierenarts aan te raden.

Als uw hond diarree heeft, maar ook koorts (meer dan 39,5 °C), niet meer drinkt of niet meer eet, of het eten en drinken niet binnenhoudt, is het raadzaam uw dierenarts te bellen.

Zeker als uw hond uitgedroogd is, is snelle hulp nodig.

De verschijnselen van uitdroging zijn:

De hond is sloom en wil niet eten

Plakkerige slijmvliezen (binnenzijde wang)

Een huidplooi verdwijnt langzaam of niet

De hond kan kouder aanvoelen dan normaal

De hartslag is vaak hoger dan normaal

Als uw hond niet braakt, is het raadzaam eten te geven. De darmen genezen sneller als uw hond eet.

 

Antibiotica

In de meeste gevallen maken antibiotica de maag-darmklachten erger en vertragen ze het herstel. De dierenarts raad het gebruik van antibiotica bij diarree daarom af, tenzij:

Er sprake is van een sterke weerstanddaling (weinig witte bloedcellen)

Uw hond zich verslikt heeft in braaksel (longontsteking veroorzaakt door braaksel)

Er een verdenking op een bloedvergiftiging is (hoge of juist lage temperatuur)

 

Mensen pijnstillers bij onze huisdieren

Als je hond pijn heeft, vragen veel mensen zich af: Kan ik mijn hond paracetamol geven? Of een aspirine voor de hond? Voor mensen zijn zoveel middelen makkelijk te verkrijgen bij drogist of de dokter. Kan ik deze medicijnen ook aan mijn hond geven?

Het antwoord in het kort

Nee, paracetamol, aspirine of ibuprofen kunnen niet zomaar bij de hond gebruikt worden als pijnstiller. Dit kan gevaarlijk zijn voor uw hond.

Speciaal voor dieren zijn er pijnstillers die veel beter werken voor je hond, en die ook getest zijn op veiligheid bij huisdieren. En, de ene pijnstiller is de ander niet. Heeft uw dier pijn, overleg dan met uw dierenarts over het meest geschikte medicijn.

Heeft je hond toch medicijnen van jezelf gegeten of gedronken, mogelijk is er dan sprake van een vergiftiging.

Zorg ervoor dat zowel je kinderen als je huisdieren niet zomaar bij deze middelen kunnen komen, mocht dit wel het geval zijn ga dan gelijk naar uw huisarts/dierenarts.

braken en diarree

 

Mijn hond heeft wat raars gegeten

 

Honden eten soms rare dingen. Sommige voorwerpen worden gewoon weer uitgepoept. Andere zaken kunnen schade veroorzaken. Dan kan beter de dierenarts ingeschakeld worden.

Geef nooit ontbijtkoek als inhullend middel. Het helpt niet maar het kan een oplossing wel onmogelijk maken. Wat u wel kunt doen als je hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt:

Als je hond geen klachten vertoont

Afwachten is een optie bij kleine voorwerpen. Als je hond geen last heeft van een doorgeslikt bot, kan die het best in de maag blijven zitten. In de meeste gevallen lost het bot vanzelf op. Als een voorwerp klem zit in de slokdarm, of je hond heeft klinische klachten, mag u nooit afwachten!

Laten braken is een optie als het voorwerp niet scherp is, maar mogelijk wel problemen kan geven. Laten braken is een mogelijkheid bij speelgoedbeesten, ballen, magneten. Omdat zachte plastic speeltjes in de maag hard worden is het beter om je hond te laten braken dan om af te wachten.

Een kijkonderzoek(Endoscopie) is nodig bij scherpe voorwerpen die te groot zijn om de maag en darmen op een normale manier te passeren. U kunt hierbij denken aan saté- en cocktailprikkers. Ook scherpe voorwerpen als vishaken kunnen het best zo spoedig mogelijk endoscopisch worden verwijderd. Ingeslikte magneten en batterijen halen we ook het liefst zo snel mogelijk uit de maag. Als ze al in de darm zitten, is het goed om je hond goed in de gaten te houden en zo nodig het voorwerp met röntgenfoto’s te volgen.

Chirurgie (een operatie) is nodig voor het verwijderen van grote scherpe voorwerpen uit de maag, en bij het verwijderen van meerdere scherpe voorwerpen uit maag en darmen (bijvoorbeeld na het doorslikken van meerdere spelden), of als endoscopie niet mogelijk is en afwachten geen optie is (bijvoorbeeld als na het doorslikken van het vreemde voorwerp ontbijtkoek is gegeven).

 

Als je hond wel klachten vertoont

Afwachten is vaak een slecht advies, als je hond zelf al braakt, heeft het geen zin om iets te geven om braken op te wekken. Vreemde voorwerpen kunnen vastlopen in de slokdarm. De druk op de slokdarm kan binnen 24 uur leiden tot ernstige schade. Meestal is het mogelijk vreemde voorwerp met endoscopie te verwijderen. Dit is een spoedingreep. Als een vreemd voorwerp vastloopt in de uitgang van de maag of in de darmen is een spoedoperatie vaak nodig.

Hou daarom je hond goed in de gaten met wat hij /zij op eet van straat, bosjes of bij je thuis, voorkomen is altijd beter dan genezen.

 

Mijn hond moet braken

De meeste honden zijn wel eens misselijk of geven wel eens over. Braken beschermt het lichaam tegen opgenomen irriterende stoffen, voordat deze meer schade kunnen aanbrengen. Meestal is braken een symptoom van een ziekte. Een virus, een bacterie, voedselbederf of een plotselinge verandering van dieet kunnen leiden tot overgeven dat vaak gepaard gaat met misselijkheid. Misselijkheid kan zich uiten op meerdere manieren:

minder eten

trager eten

boeren

smakken

veel slikken

gras eten

kwijlen

Hoe vaak mag een hond overgeven of misselijk zijn?

De meeste honden braken zelden.

Een op de vijf honden (20%) braakt twee keer per maand of vaker

Regelmatig overgeven is niet normaal!

Een keer braken is dus niet erg. Als uw hond daarna blij en vrolijk is, kunt u gerust afwachten

Binnen enkele dagen moeten deze klachten verdwijnen, redenen om de hulp van een dierenarts in te roepen zijn:

    Uw hond iets afwijkends heeft gegeten

    De buik van uw hond opzwelt

    Uw hond blijft braken

    Uw hond regelmatig braakt

    Uw hond ziek is

    Uw hond koorts heeft (meer dan 39,5 graden)

    Uw hond ook veel drinkt en veel plast

    Uw hond geen water binnenhoudt. Uitdroging is mogelijk ( van diarree droogt een dier sneller uit!)

    Uw hond evenwichtsproblemen heeft of niet goed kan lopen

 

Medicijnen tegen overgeven en misselijkheid

Medicijnen als Emeprid (primperid) of Cerenia kunnen de misselijkheid bestrijden en het braken tegengaan. Cerenia kan ook pijnstillend werken. Dit soort middelen moet alleen worden gebruikt als zeker is dat direct ingrijpen niet nodig is (uw hond heeft bijvoorbeeld geen rare dingen gegeten die schade kunnen veroorzaken).                   

 

Eten en drinken bij overgeven

Voor het herstel van maag en darmen is het belangrijk dat uw hond zo snel mogelijk weer eten binnenhoudt. Als het eten wordt uitgebraakt, heeft het echter geen nut dit te blijven geven.

Als de hond water wel binnen houdt maar eten niet, is het aan te raden te starten met een uitgebalanceerde zoutoplossing (ORS).

Als uw hond geen water binnen houd dan dreigt hij/zij uit te drogen, raadpleeg dan zo snel mogelijk de dierenarts. Deze zullen dan een infuus kunnen geven om het vochtgehalte weer op pijl te krijgen.

Als uw hond niet meer braakt, went u hem geleidelijk (in twee dagen) terug naar zijn normale voedingspatroon.

Geef je rottweiler voldoende rust dat komt het herstel ten goede.

Als uw hond niet opknapt, steeds zieker wordt of als de problemen blijven terugkomen, is verder onderzoek aan te raden. Dit gaat dan in overleg met je dierenarts.

 

< Vorige pagina                                             Volgende pagina >

Reacties zijn gesloten.