Honden en Vuurwerk

Honden en vuurwerk

 

Honden en vuurwerk ze hebben er een hekel aan, en terecht. Het lawaai, de geur, alles rondom vuurwerk laat de alarmbellen rinkelen bij dieren. En zeg nu zelf: Honden en vuurwerk ís ook gevaarlijk!

vuurwerk-en-honden

Wees daarom een wijze baas en tref ver van tevoren je maatregelen!

 

Als honden het zelf voor het zeggen hadden, vertrokken ze rond december naar een rustiger oord en kwamen ze na 1 januari pas weer terug. Helaas zit dat er voor de meeste honden niet in en moeten ze aan het vuurwerk geloven. Stel jezelf eens voor dat jij die dagen 10 keer beter ruikt en hoort dan dat je normaal doet, hoe zou jij dan het vuurwerk ervaren? Precies! Helemaal niet leuk dus. Bedenk dus dat je hond vele malen beter en meer ruikt en hoort dan wij allemaal!

Als baas zijn wij verantwoordelijk voor het welzijn van onze honden. Eén van onze taken is om onze honden zo goed en veilig mogelijk door de periode van vuurwerk heen te helpen. Maar hoe doe je dat? Hier een kleine richtlijn waar je misschien wat aan hebt voor rond de jaarwisseling.

De dagen voor Oud & Nieuw

Laat je hond altijd aangelijnd uit. Check de lijn, de gespen en de musketonhaken of ze nog stevig zijn. Is je hond bang, gebruik dan eventueel een tuig in combinatie met een halsband. Neem geen enkel risico, als je hond schrikt dan rent hij/zij weg, en dan is het leed niet te overzien!

Vermijd vuurwerk voor zover dat mogelijk is. Ga naar de rustige uitlaatplekken. Loop ruim om vuurwerk afstekende mensen heen. En probeer op de tijden dat er weinig vuurwerk wordt afgestoken met je hond te lopen, zoals rond etenstijd of ’s morgens vroeg.

Blijf zelf rustig bij harde knallen. Als jij rustig bent dan ziet je hond dit als voorbeeld. Is je hond erg geschrokken, blijf dan even staan en laat je hond dan even bijkomen. Als je direct wegloopt, versterk je zijn schrikreactie.

Als je hond bang is, zorg dan dat je in de buurt bent. Geef hem de mogelijkheid om bij je te zijn. Straal rust en vertrouwen uit. Met overdreven aaien of troosten, zoals vaak wordt geadviseerd, of je hond negeren, maak je het alleen maar moeilijker voor je hond. Dus kies voor:  steunen, aanwezig zijn, veiligheid bieden.

Het kan helpen om een veilig plekje voor je hond te maken, bijvoorbeeld door een deken over de benche te leggen of de mand te verplaatsen naar een hoek van de kamer. Soms kiezen honden zelf een rustige plek, waar ze zich prettig voelen. Laat het dan ook toe om daar te gaan liggen.

 

honden en vuurwerk

Oudejaarsdag

Laat je hond liever een paar keer kort uit, dan een lange wandeling vol knallen en stress. Pak ook hier weer de rustige momenten om je hond uit te laten. Rondom etenstijd en ’s morgens vroeg is het vaak rustiger met vuurwerk. Maak daar gebruik van en ga wandelen! Ga lekker naar een afgelegen plek waar er geen vuurwerk meer word afgeschoten, om lekker even te wandelen.

Belangrijk is wel dat je een angstige hond ook op een afgelegen stuk aangelijnd, bijvoorbeeld aan een lange lijn. Er mag op deze dag overal vuurwerk afgestoken worden, dus neem geen enkel risico!

Jaarwisseling

Laat je hond eind van de middag of begin van de avond nog even lekker uit en maak de laatste ronde ruim na 12 uur, als het meeste vuurwerk opgeknald is.

Doe de gordijnen dicht en zet een lekker muziekje op of de televisie aan. Dit zorgt ervoor dat het geluid van buiten minder hard door komt.

Let op de deuren, houd ze dicht. Een bange hond kan vluchten en dat is het laatste wat je wilt op dat moment!

[wp_ad_camp_3]

Kauwen ontspant

Door te kauwen op een lekker bot komen er stoffen vrij bij de hond waardoor hij kan ontspannen. Dus koop lekker bot en laat je hond kauwen. Neemt je hond het bot niet aan, dan is hij echt té bang en kun je hem het beste bij jou of op z’n veilige plekje laten liggen.

honden en vuurwerk

Laat je hond niet alleen

Zorg dat er altijd een vertrouwd persoon bij je hond aanwezig is. Laat je hond niet alleen! Ook al is je hond niet bang, de jaarwisseling is een stressvolle ervaring, waar jij als baas of een ander vertrouwd persoon bij aanwezig moet zijn als veilige haven. Wil je de buren Gelukkig Nieuwjaar wensen? Nodig hen dan bij jou uit.

 

 

Wil je feestvieren?

Toch zin in een feestje buiten de deur en je hond kan niet mee? Zorg dan voor bekende oppas, regel een logeeradres waar je hond al eerder positieve ervaringen heeft op gedaan of breng je hond vooraf naar een pension waar het voor je hond vertrouwd is. Dan weet je zeker dat je met een gerust hart kunt feestvieren.

Ondersteunende medicatie

Is je hond echt heel erg bang, dan is het mogelijk om hem door deze periode heen te helpen met ondersteunende medicatie van de dierenarts. Er zijn middelen die in de aanloop naar Oud & Nieuw gegeven kunnen worden en middelen die op de dag zelf gebruikt moeten worden.

Wees kritisch

Kies voor een middel waarbij je hond rustiger wordt, maar wel helder blijft. Geef géén middelen, zoals Vetranquil, waar hij sloom van wordt of niet meer kan bewegen!

Huismiddeltjes

Wees voorzichtig met middeltjes die niet door een dierenarts worden voorgeschreven. Ga ook niet op verhalen af van zogenaamde ‘deskundigen’ over het geven van alcohol aan je hond of andere zaken die eigenlijk alleen voor mensen bedoeld zijn. Veel middeltjes brengen je hond juist schade toe en de angst gaat er niet mee weg!

Vuurwerktraining: Zin en onzin

Angst voor vuurwerk is een instinctieve angst. Als je deze angst kwijt wil raken, zul je heel vaak moeten trainen in allerlei situaties. Dat is bijna niet te doen. Je kunt een hond wèl leren dat hij op zijn baas kan vertrouwen in stressvolle situaties. En je kunt hem om leren gaan met harde geluiden en pittige knallen. Maar dat kost tijd en voorbereiding.

Trainen op een veld terwijl er vuurwerk wordt afgestoken is GEEN aanrader! Het bezorgt de honden enorm veel stress. En ze kunnen niets, want ze zitten vast en moeten luisteren naar hun baas. Het effect is dat de honden zich afsluiten, bevriezen en hun lot ondergaan. Wat mij betreft een zeer ongewenste trainingsvorm. Honden, maar ook wij mensen, leren alleen als we rustig zijn en aandacht hebben. Als je stress hebt of bang bent, leer je niets.

Honden confronteren met vuurwerk en dan maar hopen dat de angst verdwijnt, heeft geen effect.

 

honden en vuurwerk

Wat dan?

Ga in het nieuwe jaar aan de slag. Volg lessen of workshops die gericht zijn op samenwerking en inzicht in jouw en zijn gedrag; dit alles versterkt de band tussen baas en hond. Door je hond beter te leren kennen, kun je hem beter begeleiden in moeilijke situaties zoals bijvoorbeeld de jaarwisseling.

Leren en zeker leren omgaan met angst is bij uitstek maatwerk! Heeft je hond veel last van het vuurwerk en is hij onbereikbaar in zijn angst, ga dan vroeg in het nieuwe jaar al aan de slag met professionele begeleiding.

 

< Vorige pagina

Reacties zijn gesloten.