Training

 

ROTTWEILER TRAINING

 

Kind met Rottweiler

 

Rottweiler training aan pups is makkelijker dan aan een volwassen Rottweiler training te geven. Hoe jonger je met Rottweiler training begint des te sneller je resultaten zult zien. Daarom is het belangrijk om meteen met een puppycursus te starten en later het gedrag van je hond te perfectioneren met een aanvullende training.

Een puppy trainen en opvoeden is makkelijk, maar in principe zijn alle honden te trainen. Zelfs honden van ouder dan 10 jaar zijn te trainen alleen heb je er wel wat meer geduld voor nodig. Houd er wel rekening mee dat niet ieder ras de training(cursus) even snel oppikt. Sommige rassen leren sneller dan andere.

 Rottweiler training

Voor een effectieve training is het van groot belang dat je hondengedrag begrijpt. Als je het natuurlijke gedrag van jouw hond begrijpt zal het veel makkelijker zijn hem/haar te (her)opvoeden.

Vaak realiseren nieuwe baasjes zich niet dat een verkeerde opvoeding leidt tot slecht gedrag op latere leeftijd. Het heropvoeden van een volwassen hond vergt veel tijd.

De meest gebruikte Rottweiler training commando's zijn:

Nee (of "Foei")

Gebruik dit als iets niet mag en gebruik altijd een lage stem. Storm begrijpt dit commando inmiddels goed. Hij herkend "Nee" ook in nieuwe situaties. Probeer wel vaak iets anders te bedenken, dat wel mag. Een voorbeeld: Storm heeft als pup wel eens aan een goede sok liggen knagen. Natuurlijk had ik niet gezien, dat hij die sok gepakt had. Ik liep dus naar hem toe en zei duidelijk "Nee" en pakte de sok van hem af. Vervolgens gaf ik zijn kong waar hij wel lekker op mocht knagen en sabbelen.

Hier  (of "Kom hier" of "Kom voor")

Dit is een van de moeilijkste commando's, zowel voor jou als baas als voor je hond, want als je hond niet wil komen, ben je als baasje al snel geneigd tot allerlei varianten van commando's en hele zinnen. Zorg er voor dat je altijd kort en krachtig hetzelfde commando gebruikt. Let ook op het gebruik van een lage stem als je hond niet luistert; roepen heeft veel minder effect. Als je in een omgeving bent zonder verkeer kun je je hond ook de rug toekeren of zelfs nadrukkelijk weg lopen als hij echt niet wil luisteren. Ga het liefst je hond niet achterna lopen, want dat is natuurlijk een heel leuk spelletje.

Zit

Het is altijd schattig als hij kan zitten op commando. Ook handig hoor, als hij bijvoorbeeld ergens moet wachten. Dan gebruikt je "Zit" dus in combinatie met "Blijf".

 

rottweiler training

 

Af (of "Lig")

Dit is een beetje hetzelfde als "Zit", maar toch iets strenger. Je vraagt namelijk dat je hond plat op zijn buik wil gaan liggen, wat hem onderdanig maakt.

 

rottweiler training

 

Blijf

"Blijf" is een praktisch commando voor als je wil dat je hond ergens blijft terwijl jij wegloopt. Zo voorkom je bijv. dat hij steeds mee naar buiten loopt terwijl jij even alleen een boodschap moet halen, of zo kun je hem op een mat laten zitten, terwijl je een handdoek haalt om hem schoon te maken van het rollen op het gras of het graven van kuilen.

 

Klaar

Dit is handig als je op wil houden met spelen. Als jouw hond het voor het zeggen heeft, dan wordt er natuurlijk niets anders meer gedaan dan spelen. Het resultaat van dit commando is dat je hond hierna echt wegloopt met (bijv.) zijn tennisbal (eventueel zoekend naar een ander 'slachtoffer' dat wel wil spelen). Geef het ook aan je kinderen door als ze niet meer willen spelen, dat ze dit commando kunnen gebruiken als ze echt willen stoppen.

 

Trainingen

U kunt diverse trainingen volgen zoals:

* Puppy training

* Elementaire gehoorzaamheid

* Begeleidingshond(VZH/BH)

* Internationale Prufungs-Ordnung (IPO

 

Puppy

Puppy's leren, net als wij, van hun successen en hun missers. Voordat u met Rottweiler training kunt beginnen moet u een goede verstandhouding hebben met uw pup. Hij moet u als leider, maar ook als vriend zien. Bij de puppy cursus helpen ze u ervoor te zorgen dat de band tussen u en uw hond zo goed mogelijk wordt. De basisoefeningen die worden aangeleerd zijn: zit, af, staan, wandelen zonder trekken, voor roepen, betasten, gebit tonen en het belangrijkste: SPELEN MET UW HOND!

 Rottweiler training

 

EG 1 & 2
Ook bij de Elementaire Gehoorzaamheid wordt gewerkt aan de baas-hond relatie. De rottweiler training vindt plaats op een vrolijke, speelse maar consequente manier. Reden hiervoor is dat de hond trainen nog leuker gaat vinden en er plezier in heeft bevelen van zijn baas uit te voeren. Hij wordt hier tenslotte goed voor beloond. Oefeningen zijn o.a. volgen, wendingen, zit, af, blijf, voet, voor roepen en af onder afleiding. Bij EG 2 worden de puntjes op de "i" gezet. Datgene wat de hond heeft geleerd in de voorafgaande cursussen wordt geperfectioneerd. Alle oefeningen die de hond heeft geleerd, moeten aan het eind van de cursus foutloos uitgevoerd kunnen worden. Soms kan dit een zware cursus zijn omdat de meeste honden in deze tijd (circa 9 tot 15 maanden) in de puberteit geraken. Maar ook daar is deze cursus voor, om u daarbij te helpen, op een speelse vrolijke maar consequente manier.

 Rottweiler training

 

BH/VZH

De opleiding VZH (Verkeers Zekere Hond) bevat een uitgebreid aantal gehoorzaamheidsoefeningen en oefeningen op straat in een drukke omgeving. Ook daar moet uw hond goed gehoorzamen. De hond moet minimaal 12 maanden oud zijn om aan het examen te kunnen deelnemen. Examens worden afgenomen door een externe keurmeester, erkend door de Raad van Beheer. Als deze met succes wordt volbracht, ontvangt u het landelijk erkende, door de Nederlandse Rottweiler Club, afgegeven VZH diploma. Dit diploma is verplicht, voordat men aan een IPO-examen kan deelnemen. Voor de gehoorzaamheidsoefeningen moet u minimaal 42 en u kunt maximaal 60 punten behalen. Het "straatgedeelte" krijgt de kwalificatie geslaagd of afgewezen. Deze cursus is geschikt voor werkhonden en vindt plaats onder leiding van een zeer deskundige, ervaren instructeur. Dit alles staat borg voor een vakkundige begeleiding.

 

IPO

IPO is een afkorting van Internationale Prüfungs Ordnung en bestaat uit 3 onderdelen. Het speuren vindt plaats op een terrein buiten de vereniging. De cursist loopt een spoor uit in de vorm van een U met daarin verwerkt rechte hoeken en diverse voorwerpen. De hond moet uiteindelijk vanaf het beginpunt zelfstandig het spoor nalopen en de voorwerpen "verwijzen" door daarbij te gaan zitten of liggen. De geleider moet 10 meter achter de hond lopen. Het Appél bestaat uit een aantal gehoorzaamheidsoefeningen en is een vervolg op de VZH. Een fikse uitbreiding is het apporteren, waarbij de hond uiteindelijk het apporteerblok moet ophalen en terugbrengen bij de geleider, over een haag van 1 meter en een klim schutting van 1.60-1.80 meter. Het man werk gedeelte bestaat onder meer uit, de goed onder appél staande hond moet de pakwerker (de boef) vinden en "aanblaffen". Ook hierbij staat het enthousiasme van de hond centraal. Als de pakwerker vlucht, moet de hond dit verhinderen door in de speciale mouw welke de pakwerker draagt te bijten. Daarna moeten hond en geleider de pakwerker volledig begeleiden richting uitgang van het veld. De hond moet bij dit onderdeel voldoende moed tonen zonder agressief te zijn. In tegenstelling tot wat velen denken, is dit rollenspel een groot plezier voor baas en hond. Uw hond wordt hier beslist niet agressiever van maar juist enthousiaster om naar de training te gaan.

 Rottweiler training

 

Speuren

Men kan in het algemeen stellen dat elke hond tot speurwerk in staat is. Wat voor de mens de ogen zijn, is voor de hond de neus. U verlangt bij de africhting in het algemeen datgene van de hond waartoe de natuur heeft voorbestemd. U voegt alleen kleine afwijkingen in en u gebruikt de natuurlijke driften van de hond voor uw eigen doeleinden onder andere voor de sport. U kunt reeds op een leeftijd van 3 a 4 maanden beginnen. Hier dient vooral opgelet te worden dat het spelenderwijs gebeurd.

Nodig voor het speuren zijn:

Een maagdelijke wei of een stuk grasland;

een korte lijn;

een halsband of ketting;

Eventueel een speurtuig.

Begin hier zelf thuis ook mee door een snoepje te verstoppen of zijn favoriete speeltje, je zult zien dat ze daar echt veel plezier aan beleven en is ook een leuke training voor je kinderen om te doen. Ik zou zeggen probeer het maar eens uit.

 

< Vorige pagina                                                               Volgende pagina >

Reacties zijn gesloten.