Voeding informatie voor de Rottweiler

De Rottweiler voeding

 

rottweilervoeding

 

Het is voor de Rottweiler belangrijk dat hij een goede voeding krijgt, met de voldoende en juiste voedingsstoffen om zijn gewicht in balans te houden.

Een goede keuze is belangrijk voor de opbouw van de groei van het lichaam van de Rottweiler en is daarnaast essentiële brandstof om de lichaamsdelen te laten functioneren. De Rottweiler is een sterk gespierde hond en erg atletische, waarvoor eiwitrijke voeding erg belangrijk is.

Ook is het belangrijk om de hoeveelheid voer goed af te wegen, zodat ze niet teveel  voer krijgen. Door zijn actieve en speelse karakter vergt de Rottweiler veel van zijn gewrichten, teveel voer gecombineerd met een tekort aan beweging kan namelijk snel tot overgewicht leiden.

De Rottweiler is een groot hondenras, welke over het algemeen meer kans hebben op hartklachten.Het is belangrijk om de Rottweiler voer te geven dat zijn hart gezond , in goede conditie en vitaal houd.

rottweilers voeding

Brokken of vlees of combineren.

 

Een hond is van nature een vlees eter. Het hele gebit van een hond is daarop ook aangepast.
Je kunt je barf gaan proberen, dan kan je bijv. hele karkassen gaan voeren.
Je moet je daar wel goed over in lezen want dat is nog niet zo heel makkelijk.
Je moet een goede samenstelling zien te vinden,want je pup mag nog niet gelijk alles eten.

Je kan ook kvv gaan voeren.

Deze zijn al helemaal kant en klaar gemaakt van rauw vlees, je verdeelt het in de juiste hoeveelheid die ze nodig hebben per dag en dan is het pakken, ontdooien, wel op temperatuur laten komen, en voeren

Nadeel van vlees voeren is dat je wel wat vriezer ruimte nodig hebt en zeker met een Rottweiler
Je kan natuurlijk ook een beetje mixen zoals een vleesdag en een brokken dag, dit is voor iedereen even uitproberen wat jezelf prettig vind.
Hondenbrokken zijn beter voor het gebit van de hond, er zal minder tandplak ontstaan.

De meeste honden brokken zijn gebaseerd op bestanddelen van vlees. Een belangrijk bestanddeel van hondenbrokken zijn eiwitten. De meeste brokken bevatten zowel dierlijke en plantaardige eiwitten, welke zorgen voor de groei en ontwikkeling van het lichaam, organen en weefsels. Hondenbrokken bevatten verder vetten, welke zorgen voor de aanlevering van energie. Naast de vetten bevatten de brokken koolhydraten, in de vorm van zetmeel en suikers. Ook deze stoffen zorgen ervoor dat je Rottweiler voldoende energie heeft. Hondenbrokken voorzien uw hond verder van de nodige vitaminen en mineralen, welke ieder hun eigen functie hebben in het lichaam van je Rottweiler.

Als je een goede brok wilt voeren moet je kijken naar het vleespercentage wat erin zit.
Betere merken zijn Markus-mühle, Tast of te Wild, Acana...en zo zijn er nog wel een paar.

Merken die je liever laat staan zijn dus Pedigree, Eukanuba, Bonzo en zo zijn er nog wel meer.

Kijk wat bij jouw past en wat jouw Rottweiler lekker vindt, maak daar dan een mix van. Wel opletten dat hij de juiste stoffen en verhoudingen binnen krijgt die hij hard nodig heeft voor de ontwikkeling van zijn spieren en gewrichten en zijn om zijn energie op peil te houden.

 

Hoeveel en hoe vaak moet ik dan geven?

 

                          8-12 weken leeftijd: 4 maaltijden per dag

   Leeftijd:           12-24 weken leeftijd: 3 maaltijden per dag

                          > 24 weken 2 maaltijden per dag.

                                    pup tot 4 maanden: 50 gram per kg lichaamsgewicht

                         4-7 maanden: 40 gram per kg lichaamsgewicht

                         7-10 maanden: 30 gram per kg lichaamsgewicht

                         10+ maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht

                         Volwassen  hond Actieve, levendige hond: tot zo’n 40 gram per kg lichaamsgewicht

                         Drachtige en zogende hond: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht

Dit is een beetje de standaard verhouding, op de verpakking of bij de leverancier waar je je voer haalt hebben ze ook altijd wel een lijstje voor je met de verhoudingen voor jouw hond.

 

 Misverstanden over voedselallergie bij honden

 

Er is bijna geen onderwerp waar zoveel misverstanden over zijn als over voedselallergie. Hier zijn de 10 misverstanden die je het meest hoort.

1. Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want ik geef hem een voer zonder granen.

Honden zijn meestal allergisch voor eiwitten, slechts een minderheid is allergisch voor granen (meestal gaat het dan om tarwe). Als je denkt dat je hond allergisch is, zal het dus waarschijnlijk helemaal niks uitmaken als je dan een voer zonder granen geeft.

2. Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want ik geef hem glutenvrij voer.

Hiervoor geldt hetzelfde als voor granen: glutenallergie komt bij honden weinig voor. Sterker nog, glutenallergie en tarwe-allergie zijn eigenlijk gewoon hetzelfde. Glutenallergie wordt vaak verward met glutenintolerantie en glutensensitiviteit(dit is een verzamelnaam voor vage(maagdarm)klachten die een relatie met het eten van gluten lijken te hebben). Een aan Coeliakie verwante ziekte komt bij  honden een hoogst enkele keer voor, en wat betreft glutensensitiviteit bij honden blijft het gissen. Al met al lijken gluten bij honden niet echt veel problemen te veroorzaken.

3. Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want ik geef hem uitsluitend vers vlees.

Als je allergisch bent voor bijvoorbeeld rundereiwit (het meest voorkomende voedselallergeen bij honden) dan maakt het niet uit of je dit eiwit rauw, gekookt of in een brok binnen krijgt. Vers vlees voeren beschermt dus niet tegen voedselallergie. Dit staat helemaal los van de discussie of vers vlees nou wel of niet beter is dan ander voer.

4. Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want hij krijgt altijd een natuurlijk voer.

“Natuurlijk” is een term die veel voederproducenten graag gebruiken, want het klinkt heel goed. Maar wat betekent het? De term “natuurlijk” is niet beschermd, dus iedereen kan het zeggen. Maar of je nou wel of niet graag natuurlijk voert: als je hond allergisch is voor rundereiwit, dan maakt het helemaal niet uit hoe natuurlijk het is. Al zou je hond zelf een koe vangen en oppeuzelen, dan nog zou hij er jeuk van krijgen.

5. Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want ik geef hem altijd een voer van goede kwaliteit.

Ook in voer van goede kwaliteit zit rundereiwit, zuivel, kippeneiwit….helemaal niks mis mee, maar als je dier er niet tegen kan, zal hij toch klachten krijgen.

6. Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want hij krijgt altijd hetzelfde voer.

Voedselallergie ontwikkel je op een voedselbestanddeel dat het lichaam( immuunsysteem) al kent. Het is niet voor niks dat rundvlees het meest voorkomende voedselallergeen bij de hond is. Dat komt omdat in de meeste hondenvoeders rundvlees verwerkt is. Dus altijd hetzelfde voer geven beschermt niet tegen voedselallergie.

7. Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want ik ben al een paar keer van voer veranderd en het hielp niet.

De meeste voeders bevatten gewone eiwitten als rund en kip. Ook als er op de verpakking staat: “met lam” of  “met konijn” zitten deze eiwitten er in kleine hoeveelheden in. Als de klachten niet minder worden na een voederwisseling, zegt dat dus niets over een eventuele voedselallergie.

8. Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want ik heb hem een hypoallergeen voer gegeven en dat hielp niet.

Hypoallergene voeders zijn precies datgene wat de naam zegt. Hypoallergeen betekent letterlijk: laag allergeen. Dus niet: niet allergeen. Dat betekent dat er altijd een kans is dat je hond toch allergisch reageert op dit voer. Hoe groot die kans is, hangt mede af van de samenstelling en de kwaliteit van het voer. Daarom kun je dus nooit met zekerheid zeggen dat je hond geen voedselallergie heeft, als hij van zo’n dieet niet opknapt.

9. Mijn dier is allergisch voor allerlei voedingsmiddelen, dat is uit (bloed)onderzoek gebleken.

Tot nu toe is er nog geen enkele betrouwbare bloedtest waarmee kan worden vastgesteld of een hond voedselallergie heeft en zo ja, voor welke voedingsmiddelen hij gevoelig is. Ditzelfde geldt voor testen waarbij je het moet opsturen. De enige betrouwbare methode is een eliminatiedieet.

10. Mijn dier heeft voedselallergie, dus hij moet een eiwitvrij of eiwitarm dieet krijgen.

Een hond die voedselallergie heeft, is overgevoelig voor één of enkele soorten eiwitten, niet voor alle eiwitten. Honden hebben eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren. En dat is geen enkel probleem, ook niet bij voedselallergie, zolang ze maar niet die soort eiwitten krijgen waar ze niet tegen kunnen.

 

< Vorige pagina                                             Volgende pagina >

Reacties zijn gesloten.